WAARSCHUWING U leest een oud artikel uit het Codaisseur-archief dat we voor uw gemak hebben bewaard. Het kan echter verouderd of helemaal niet meer relevant zijn. Wees gewaarschuwd!

Hoe vecht je tegen de papieren draak?

Auteur:
Zuzana Blystanova
12 december 2022

Techmongers is, trouw aan hun Codaisseur-erfenis, nog steeds een opleidingsgericht bedrijf. Dus toen het bedrijf in 2022 door Computable werd uitgeroepen tot de Beste IT-opleider van Nederland, betekende dat veel! Onderwijs in IT-vaardigheden is nog steeds de kern van onze missie hier op ons nieuwe hoofdkantoor. Het overbruggen van de talentkloof in de techindustrie is ons niet ontgaan.

Maar is er nog wel talent om mee te beginnen? We hebben gehoord over de schaarste op de arbeidsmarkt en de onmogelijkheid om de duizenden tech-vacatures te vervullen.

Dus waar gaat het (nog steeds) mis, anno 2022?

Volgens het onderzoek van Techmongers over dit onderwerp stuitten we op hetzelfde terugkerende probleem dat Codaisseur al acht jaar probeert aan te pakken. Het talent is er, maar werkgevers zijn zich er niet van bewust. Helaas heeft een van de terugkerende struikelblokken in deze eindeloze soap een naam: een zogenaamd 'Paper Ceiling'.

Een eenvoudige Google-zoekopdracht lijkt de status van de huidige onwetendheid weer te geven. Google nu maar eens de term 'Papieren Plafond' en vertel me wat uw google-zoekopdracht zegt! Ik daag u uit!

Het zou me niet verbazen als uw zoekresultaten net zo uitkwamen als de mijne: van de creatieve ideeën over het aanbrengen van een behangetje en diverse tips en trucs over het zelf opknappen van een huis. Slechts weinigen zouden u doorverwijzen naar een relevante definitie van een papieren plafond: de onzichtbare barrière die overal opduikt voor werknemers zonder bachelordiploma (*zie bron Opportunity At Work)

De term "papieren plafond" is betrekkelijk nieuw. We hebben inmiddels allemaal van het "glazen plafond" gehoord, dus wat is dit papiergedoe? Tot voor kort kende ik deze term zelf ook niet. Toch beschrijft het perfect een deel van de huidige aanwervingsproblemen. Bachelor- en universiteitsdiploma's zijn geweldig, maar niet iedereen met talent heeft de tijd of de financiële middelen om een jarenlange studie te volgen om er een te behalen. Daardoor zien werkgevers een groot aantal potentieel perfecte banen over het hoofd door een 'papiertje' te eisen.

In de huidige post-covidale situatie op de arbeidsmarkt is het van cruciaal belang dat u de juiste persoon aanneemt; iemand die graag voor uw bedrijf werkt, gepassioneerd is door uw product of dienst, talent heeft en een perfecte cultuurmatch vormt. Stel nu dat u deze perfecte persoon vindt, maar er al snel achter komt dat hij of zij het vereiste diploma mist. Misschien heeft deze persoon een Bootcamp-opleiding, past zijn vorige carrière niet bij de gevraagde achtergrond of heeft hij weinig of geen technische vaardigheden. In beide gevallen staan ze voor een papieren draak terwijl ze de perfecte cultuurmatch zijn.

Bij Techmongers geloven we dat iedereen met de juiste passie en talent een kans moet krijgen. Werkgevers kunnen veel potentiële werknemers aanboren als ze bereid zijn te investeren in opleiding en training. Ze zouden moeten overwegen zich te verbinden aan (nieuwe) werknemers door hen te helpen technische vaardigheden te verwerven of hen bij te scholen zodra de noodzaak zich voordoet. Dat is de enige manier om de papieren draak te bestrijden.

Tijdens mijn avontuur bij Codaisseur heb ik veel getalenteerde mensen hun carrière en leven zien veranderen na een Coding Bootcamp van 10 weken. Zij zijn het 'walking & coding proof' dat een opleiding niet 4 jaar hoeft te duren om toegewijde en succesvolle werknemers af te leveren.

Bij Techmongers zetten we die erfenis voort.

Misschien past Google, door de term 'Papieren plafond' te googelen naar aanleiding van het lezen hiervan, zijn algoritme aan en gaat het relevantere resultaten produceren: Amazon selectie van talloze vacatures, DIY tips en trucs over hoe vacatures sneller in te vullen en kleurrijke muurschilderingen van succesvolle verhalen.


Als u meer wilt lezen over dit onderwerp, raad ik u de volgende artikelen aan:

* Opportunity At Work

* Tear The Paper Ceiling

Laat je team groeien.
Met Techmongers kunnen jullie je eigen tech academy aanbieden met bootcamps of traineeships en permanente educatie. Je neemt mensen aan op cultuur-fit en wij geven je nieuwe werknemers de vaardigheden die ze nodig hebben om het beste werk te leveren in jouw organisatie.
Word Partner