WAARSCHUWING U leest een oud artikel uit het Codaisseur-archief dat we voor uw gemak hebben bewaard. Het kan echter verouderd of helemaal niet meer relevant zijn. Wees gewaarschuwd!

Waarom zachte vaardigheden net zo belangrijk zijn als harde vaardigheden

Auteur:
Vandana Sudhir
9 januari 2023

Aanwerving is een steeds veranderend proces dat van bedrijven vraagt om een prioriteitenlijst van noodzakelijke kwaliteiten voor de kandidaten. Harde technische vaardigheden zijn natuurlijk belangrijk, maar je moet er ook voor zorgen dat je een gelukkig en efficiënt team hebt. En daarvoor heb je zachte vaardigheden nodig zoals communicatie, aanpassingsvermogen en een goede werkethiek. Hoe kunt u er dan zeker van zijn dat u de best mogelijke kandidaat voor de functie aanneemt?

Het antwoord is eenvoudig: Huur in op de juiste cultuur en leer de technische vaardigheden. Zo dicht je niet alleen de vaardigheidskloof, maar bouw je ook een hechte en eensgezinde groep op die op elkaar is afgestemd.

En hoe leer je technische vaardigheden in korte tijd? Bootcamps. Korte intensieve training kan iemand snel van nul naar held brengen. En daarna zal het omringen van andere ontwikkelaars deze mensen naar nieuwe niveaus van deskundigheid brengen. Zet een pas afgestudeerde bootcamper bij een ervaren medior/senior, en zie de magie gebeuren.

Met dit in gedachten kan ik niet anders dan mezelf als voorbeeld noemen. Na 10 jaar als lerares Engels werd ik verliefd op coderen en besloot ik over te stappen naar de techniek. Omdat ik geen technische achtergrond heb, was ik bang dat het onmogelijk zou zijn. Maar ik volgde de Codaisseur bootcamp en dat veranderde mijn leven. Ik kon snel een baan vinden en een nieuwe carrière beginnen door al die jaren in de klas in mijn voordeel te gebruiken. Leraar zijn maakte me een betere communicator en teamspeler. Ik leerde mijn ideeën op een duidelijke en scherpe manier uit te drukken zonder schurend of aanstootgevend te zijn, terwijl ik erin slaagde heterogene groepen verbonden en gelukkig te houden.  

Een ander voordeel van mijn vorige carrière is dat ik tien jaar lang met allerlei mensen met de meest uiteenlopende achtergronden heb mogen werken, waardoor ik creatiever en empathischer ben geworden. Ik kan problemen nu op een unieke en innovatieve manier benaderen en oplossingen creëren die efficiënter, effectiever en gebruiksvriendelijker zijn, gewoon door mijn standpunt te veranderen en mezelf toe te staan het probleem vanuit een ander perspectief te bekijken. 

 

Na enige tijd als softwareontwikkelaar te hebben gewerkt, besloot ik terug te keren naar Codaisseur, maar nu als docent. Eindelijk kon ik mijn 2 passies combineren: Coderen en lesgeven. Kun je je voorstellen hoe gelukkig dat me maakte? Ik kon al die geweldige mensen met allerlei verschillende ervaringen helpen hun weg te vinden in een nieuw vakgebied. Stewardessen, obers, verpleegsters, public relations specialisten, professoren, soldaten, hotel managers. Iedereen had een kans om van vakgebied te veranderen en een nieuwe carrière te beginnen! En ook al bestaat Codaisseur niet meer, mijn passie om les te geven bewaar ik in Techmongers. Ook hier helpen we mensen van vakgebied te veranderen en hun kennis te vergroten. 

Om een sterker pleidooi te houden voor carrièreswitchers, kunnen we het ook hebben over een ander voorbeeld van succesvolle carrièreswitching: Maicon de Morais. Hij nam enige tijd geleden contact met me op via Linkedin en vroeg om referenties over Codaisseur. We gingen koffie drinken en sindsdien zijn we vrienden. Hij was een chemisch onderzoeker in de academische wereld, maar besloot de Codaisseur bootcamp te volgen en in de technologie te stappen. Hij zegt dat zijn achtergrond hem een visie gaf over hoe je oplossingen voor problemen op een bredere manier kunt zoeken, waarbij je altijd in gedachten houdt hoe dingen met elkaar samenhangen en hoe elk onderdeel van het systeem wordt beïnvloed door veranderingen. Hij voegt eraan toe dat de academische omgeving hem ervan bewust heeft gemaakt hoe belangrijk het is om up-to-date te blijven, altijd artikelen te lezen en te zoeken naar nieuwe instrumenten om met verschillende situaties om te gaan. Al deze dingen samen hebben hem zeker in staat gesteld buiten de kaders te denken. 

Niet alleen dat, maar ook zijn soft skills zijn verbeterd. Werken in groepen, assertief zijn, problemen oplossen en kennis delen zijn allemaal handelingen die een onderzoeker als hij dagelijks moet verrichten, en hij heeft al die dingen meegenomen naar zijn nieuwe carrière als ontwikkelaar. 

Maicon vat de hele veranderende carrièresituatie goed samen door te zeggen: "De wereld is heterogeen en dat is wat grote bedrijven vooruit doet gaan. Als de mentaliteit wordt uitgebreid, zijn er verschillende manieren van denken, handelen en innoveren. Technische kennis wordt aangeleerd, maar de manier van denken, handelen en doelen bereiken, dat zit in ieder individu en als je het een keer gedaan hebt, geloof ik dat je het opnieuw kunt. Bovendien zal de kans die iemand krijgt die de moed heeft gehad om naar een ander vakgebied te migreren en al die achtergrondkennis mee te nemen, zeker door de markt worden gewaardeerd." 

Bootcampers brengen een unieke set soft skills en ervaringen mee. Ze hebben bewezen dat ze snel kunnen leren en zich kunnen aanpassen aan nieuwe technologieën, wat zeer waardevol is voor een bedrijf. Ze zijn zeer gemotiveerd en gedreven om te slagen, en ze zijn bereid om hard te werken en zich in te zetten om te slagen in hun functie. Bovendien kunnen hun verschillende achtergronden en perspectieven frisse ideeën en inzichten in het bedrijf inbrengen. In het algemeen kunnen carrièreswitchers een waardevolle aanwinst zijn voor elk bedrijf en een aanzienlijke bijdrage leveren aan het succes ervan.

Laat je team groeien.
Met Techmongers kunnen jullie je eigen tech academy aanbieden met bootcamps of traineeships en permanente educatie. Je neemt mensen aan op cultuur-fit en wij geven je nieuwe werknemers de vaardigheden die ze nodig hebben om het beste werk te leveren in jouw organisatie.
Word Partner