WAARSCHUWING U leest een oud artikel uit het Codaisseur-archief dat we voor uw gemak hebben bewaard. Het kan echter verouderd of helemaal niet meer relevant zijn. Wees gewaarschuwd!

Waarom we prioriteit moeten geven aan aanwerving op basis van zachte vaardigheden

Auteur:
Vandana Sudhir
25 januari 2023

Waarom we softskills naast hard skills ook voorop moeten stellen bij de aanwerving?


Voordat we hierop ingaan, wil ik er meteen op wijzen dat het in de eerste plaats tijd wordt dat we de term "SOFT SKILL " op zich afschaffen. We leven in een maatschappij waar de hustle-cultuur wordt gevierd; hoe uitdagender en complexer iets is, hoe meer het wordt gewaardeerd/beloond en op waarde geschat. In deze context bestendigt het woord "Soft Skill" zelf het valse idee dat het gaat om vaardigheden die gemakkelijk te verwerven zijn en weinig inspanning en bijna geen kennis vereisen om ze uit te oefenen. Daarom is het, als eerste stap, belangrijk om een nauwkeurige terminologie te gebruiken die goed weergeeft wat het werkelijk inhoudt - vanaf nu zullen we het dus hebben over mensgerichte vaardigheden.


Wat zijn nu precies harde vaardigheden versus mensgerichte vaardigheden?


  • Harde vaardigheden omvatten beroepsspecifieke kennis en vaardigheden die we opdoen door onderwijs en werkervaring en die vaak op een meetbare manier kunnen worden aangetoond. Voorbeeld - Basic Coding, Digital Marketing, App Development, Artificial Intelligence, Project Management, Excel vaardigheden, enz. Je hebt certificeringen en gemeten testen die aantonen hoe vaardig je ergens in bent.


  • Mensgerichte vaardigheden zijn niet-technische vaardigheden die worden gebruikt in situaties die te maken hebben met de omgang met andere mensen. Het omvat aangeleerde en soms ook inherent verworven interpersoonlijke vaardigheden die vorm geven aan de manier waarop je denkt, functioneert, werkt en met anderen omgaat.


Om "compleet" te zijn kun je niet alleen het ene hebben zonder het andere.


Dus wat is het probleem hier?


Nou, de wereld is drastisch veranderd, de tijd dat je vanaf je 18e je carrière en je identiteit samenvoegde en je voor de rest van je leven op dat gebied specialiseerde bestaat gewoon niet meer! Waarom? Vanwege de technologie! Nu zijn er tal van middelen waartoe de meeste mensen gemakkelijk toegang hebben, waar je letterlijk elke vaardigheid kunt verwerven die je wilt opdoen (denk aan de gekste dingen die je zou kunnen leren en google het nu). Desondanks beoordelen we nog steeds hoe vaardig iemand is op basis van een methode die niet meer nauwkeurig meet wat het vroeger was! Nu zeg ik niet dat diploma's uw expertise of kennis van een vaardigheid niet weergeven - ik zeg alleen dat dit zeker niet de enige manier is om te meten hoe goed u ergens in bent. Door mijn ervaring bij Codaisseur en via mijn persoonlijke en professionele netwerk heb ik zelf verschillende getalenteerde mensen ontmoet met een waanzinnige hoeveelheid capaciteiten die niet eens een diploma hebben op het gebied waarin ze momenteel gespecialiseerd zijn!


Dat is het probleem en dat is precies waar ik in deze korte blog op wilde ingaan!


Wat nu?

We moeten stoppen met het nemen van aanwervingsbeslissingen op basis van slechts een ouderwets selectievakje - ik bedoel, we hebben allemaal die belachelijke lijst van eisen in vacatures gezien. In plaats daarvan moeten we dieper ingaan op het aanwervingsproces - ons richten op Humble, Hungry & Smart (Resource; The Ideal Team Player - Patrick Lencioni).


Nederig - Nederigheid in een teamlid waarbij de focus niet ligt op het ego maar op het dagelijks groeien en verbeteren van zichzelf. Hun belangstelling gaat uit naar het vieren van de collectieve overwinning van het team, omdat zij sterk gericht zijn op de missie en visie van het team en de organisatie.


Hongerig: Hongerig zijn zij die intrinsiek gemotiveerd zijn, ijverig, en een sterk verlangen hebben om te groeien. Passie is de beste voorspeller die gedrevenheid en succes bepaalt!


Slim: Met "slim" doelt de auteur op de emotionele intelligentie en het intermenselijk bewustzijn van een persoon. Ik bedoel, je collega's zijn de mensen met wie je veel tijd doorbrengt om te praten - toch houden we daar op de een of andere manier nauwelijks rekening mee bij het aannemen van personeel. Nu worden mensen aangenomen op basis van hun harde vaardigheden en worden ze ontslagen of nemen ze ontslag omdat hun "zachte" vaardigheden niet op elkaar aansluiten. Het vermogen om je in een groepssituatie te gedragen, met anderen om te gaan, gezond te debatteren en te discussiëren is essentieel!  


Daarom zijn wij hier - TechMongers zal u helpen een duurzaam personeelsbestand op te bouwen op de manier die u altijd voor ogen had! Via onze interne experts creëren we een op maat gemaakt curriculum voor de vaardigheden waarop u wilt dat ze getraind en getest worden! Wij helpen u het team op te bouwen dat u altijd al voor ogen had binnen uw organisatie.

Laat je team groeien.
Met Techmongers kunnen jullie je eigen tech academy aanbieden met bootcamps of traineeships en permanente educatie. Je neemt mensen aan op cultuur-fit en wij geven je nieuwe werknemers de vaardigheden die ze nodig hebben om het beste werk te leveren in jouw organisatie.
Word Partner