WAARSCHUWING U leest een oud artikel uit het Codaisseur-archief dat we voor uw gemak hebben bewaard. Het kan echter verouderd of helemaal niet meer relevant zijn. Wees gewaarschuwd!

Hoe ga je om met een gat in je CV?

Auteur:
25 april 2023

Misschien ben je een half jaar op reis geweest of heb je als vrijwilliger gewerkt. Het kan ook zijn dat je door een burn-out of ziekte een periode niet hebt kunnen werken. Eén ding is zeker: je bent niet de enige met een gat in je CV. De meeste mensen hebben tijdens hun loopbaan één of meerdere keren een pauze ingelast. Hoe zorg je ervoor dat een tussenperiode geen belemmering vormt in je zoektocht naar (nieuw) werk?

Een loopbaanonderbreking wordt - zonder goede uitleg - meestal niet gewaardeerd door recruiters en werkgevers. Terwijl een (vrijwillige) pauze je kan helpen ontdekken wat je als professional kunt. Uit een onderzoek van LinkedIn blijkt dat een pauze van het werk voor 56 procent van de ondervraagden een positief effect had op zijn of haar welzijn. Sinds vorig jaar is het mogelijk om een loopbaanonderbreking toe te voegen aan je LinkedIn-profiel.

Eén ding is zeker, de manier waarop tegen een paar lege regels in iemands cv wordt aangekeken is aan het veranderen. Dit is deels een gevolg van de pandemie, omdat een grote groep mensen tijdelijk geen werk had of iets anders is gaan doen. De krappe arbeidsmarkt betekent ook dat werkgevers minder snel iemand afwijzen op basis van een loopbaanonderbreking.

De overgrote meerderheid van de LinkedIn-leden vindt een werkonderbreking niet langer taboe. Wel vinden de meesten dat je de tussenliggende periode moet kunnen toelichten. Door uit te leggen wat je in die periode hebt gedaan en wat je ervan hebt geleerd, kan zo'n pauze zelfs in je voordeel werken, aldus experts. Hieronder delen we enkele tips en trucs met je.

Wees eerlijk.

Probeer het gat in je CV niet te verbergen of te verdoezelen. Wees in plaats daarvan eerlijk over wat je in die periode hebt gedaan. Werkgevers stellen eerlijkheid op prijs, en het is beter om het gat van tevoren aan te pakken dan dat het later in het sollicitatieproces ter sprake komt.

Verklaar de kloof

Als u verlof nam om persoonlijke redenen zoals reizen, gezinsverantwoordelijkheden of gezondheidsproblemen, leg dit dan uit aan potentiële werkgevers. Zij zullen uw eerlijkheid waarderen en waarschijnlijk meer begrip hebben voor de situatie.

Benadruk eventuele overdraagbare vaardigheden

Als u tijdens de onderbreking iets deed dat niet direct verband hield met uw carrière, zoals vrijwilligerswerk of het volgen van cursussen, benadruk dan de overdraagbare vaardigheden die u in die periode hebt opgedaan. Dit zal potentiële werkgevers laten zien dat u nog steeds productief was en waardevolle vaardigheden hebt opgedaan.

Wees proactief

Als je momenteel in een leemte zit, overweeg dan om freelance werk aan te nemen, vrijwilligerswerk te doen of een opleiding of training te volgen om de leemte op te vullen. Dit zal potentiële werkgevers laten zien dat je proactief bent en toegewijd aan je carrière.

Onthoud dat hiaten in je cv niet ongewoon zijn, en veel werkgevers zullen daar begrip voor hebben. Richt je op het tonen van je (overdraagbare) vaardigheden, prestaties en relevante ervaringen om het beste uit je CV en je sollicitatiegesprek te halen.

Laat je team groeien.
Met Techmongers kunnen jullie je eigen tech academy aanbieden met bootcamps of traineeships en permanente educatie. Je neemt mensen aan op cultuur-fit en wij geven je nieuwe werknemers de vaardigheden die ze nodig hebben om het beste werk te leveren in jouw organisatie.
Word Partner