WAARSCHUWING U leest een oud artikel uit het Codaisseur-archief dat we voor uw gemak hebben bewaard. Het kan echter verouderd of helemaal niet meer relevant zijn. Wees gewaarschuwd!

Hoe ziet een carrière in Blue Team Cyber Security eruit?

Auteur:
Wouter de Vos
5 oktober 2023

Cyberbeveiliging heeft twee kanten: aanval en verdediging. Hoewel de offensieve kant - beter bekend als het "Rode Team" - veel aandacht krijgt, is het vaak het Blauwe Team dat het fort bewaakt. Zie het Blauwe Team als het immuunsysteem van de digitale wereld van een organisatie. Zij zijn de bewakers, die voortdurend cyberbedreigingen afweren. Als cyberbeveiliging je fascineert en je een probleemoplosser in hart en nieren bent, zou een carrière als lid van het Blue Team wel eens jouw roeping kunnen zijn. In deze blogpost bekijken we hoe een carrière als cyberbeveiliger bij het Blue Team eruitziet.

Rollen en verantwoordelijkheden

Kwetsbaarheden identificeren

Leden van het Blue Team scannen continu naar zwakke plekken in het systeem. Ze gebruiken tools en handmatige beoordelingen om potentiële gebieden van uitbuiting te identificeren.

Bewaking en detectie

Een kerntaak is het monitoren van netwerkverkeer en systeemactiviteiten. Het doel is om ongeautoriseerde acties te detecteren voordat ze escaleren.

Reactie op incidenten

Wanneer er een inbreuk plaatsvindt, is het de verantwoordelijkheid van het Blue Team om deze in te dammen en te neutraliseren. Ze zorgen ook voor herstel en herstellen de normale werking.

Vaardigheden

Leden van het Blue Team moeten beschikken over een brede set technische en interpersoonlijke vaardigheden.

Technische vaardigheden

  • Netwerkanalyse - Computers communiceren via netwerken. De verschillende componenten en activiteiten binnen een netwerk kunnen onderzoeken, controleren en evalueren is nodig om problemen te identificeren en de veiligheid te garanderen.
  • Firewallbeheer - Een firewall is een netwerkbeveiligingssysteem dat inkomend en uitgaand netwerkverkeer bewaakt en controleert op basis van vooraf bepaalde beveiligingsregels. Het beheren van deze regels is de verantwoordelijkheid van de leden van het Blue Team.
  • Threat Intelligence - Informatie over bedreigingen is het verzamelen en analyseren van informatie over huidige en potentiële bedreigingen van de cyberbeveiliging om organisaties te helpen anticiperen op aanvallen, deze te voorkomen en erop te reageren.

Zachte vaardigheden

  • Communicatie - Leden van het Blue Team moeten communiceren met een breed scala aan belanghebbenden binnen en buiten de organisatie, die zeer verschillende behoeften en technische achtergronden hebben.
  • Teamwerk - Cyberbeveiligingsprofessionals werken in teams met specifieke rollen binnen de organisatie. Tijdens beveiligingsincidenten moeten deze teams nauw samenwerken om hun doelen zo snel mogelijk en zonder fouten te bereiken.
  • Problemen oplossen - Elk beveiligingslek of -gebeurtenis levert problemen op die moeten worden opgelost. De leden van het Blue Team moeten methodisch kunnen samenwerken om oplossingen te vinden.

Carrièrepaden

Instapniveau

In het begin kun je aan de slag als beveiligingsanalist of netwerkbeheerder.

Middenniveau

Naarmate je meer ervaring opdoet, komen functies als Security Engineer of Incident Responder vrij.

Geavanceerd

Voor veteranen zijn de rollen van Security Architect of zelfs Chief Information Security Officer (CISO) bereikbaar.

Voor- en nadelen

Voordelen

  • Grote vraag: Er is veel vraag naar functies in cyberbeveiliging, wat baanzekerheid garandeert.
  • Ontwikkeling van vaardigheden: Voortdurend veranderende bedreigingen zorgen voor constant leren.
  • Impact: Je draagt direct bij aan de veiligheid van een organisatie.

Nadelen

  • Stressvol: Het werk kan stressvol zijn, vooral als je te maken hebt met incidenten.
  • Lange werktijden: Monitoren en reageren op incidenten kan overwerk vereisen.

Unieke aspecten

Samenwerking Red Team

Blauwe teams doen vaak "oorlogsspelletjes" met Rode teams om echte aanvalsscenario's te simuleren.

Industriecertificeringen

Het behalen van door de industrie erkende certificeringen zoals CISSP of CEH kan een aanzienlijke boost geven aan je carrière.

Conclusie

Een carrière in cyberbeveiliging bij Blue Team is dynamisch, uitdagend en lonend. Met een mix van technische en zachte vaardigheden ben je goed uitgerust om een organisatie te beschermen tegen cyberbedreigingen die zich steeds verder ontwikkelen. Of je nu beginner, middenkader of gevorderde bent, er is een rol voor jou. Het is een vakgebied waarin het leren nooit ophoudt en de impact die je maakt onmiddellijk en cruciaal is.

Belangrijkste opmerkingen

  • De rollen van het Blue Team zijn gericht op verdediging: het identificeren van kwetsbaarheden, het monitoren van activiteiten en het reageren op incidenten.
  • Noodzakelijke vaardigheden zijn zowel technische als zachte vaardigheden.
  • Het carrièrepad is flexibel, met verschillende functies naarmate je meer ervaring opdoet.
  • Voordelen zijn onder andere de hoge functie-eisen en de constante ontwikkeling van vaardigheden, terwijl de nadelen stress en lange werkdagen zijn.
  • Samenwerking met Red Teams en branchecertificeringen bieden unieke groeimogelijkheden.

Laat je team groeien.
Met Techmongers kunnen jullie je eigen tech academy aanbieden met bootcamps of traineeships en permanente educatie. Je neemt mensen aan op cultuur-fit en wij geven je nieuwe werknemers de vaardigheden die ze nodig hebben om het beste werk te leveren in jouw organisatie.
Word Partner